[...] na bazie mąki, nierzadko z dodatkiem drożdży, lekkie zaś powstaje przy użyciu wysokiego ciśnienia i temperatury. Trzeba mimo wszystko pamiętać, że kaloryczność w 100 g to ponad 300 kcal, a jedna kromka zupełnie nas nie nasyci. I bardzo często ulegając złudnemu poczuciu, że zjadamy produkt „fit”, pozwalamy sobie na znacznie [...]
[...] pływania (powolnego) to 327 kcal (waga: 55 kg) lub 545 kcal (waga: 91 kg), godzina pływania wyczynowego (3 km/h) to wydatek 612 kcal (waga 53 kg) oraz 1164 kcal (waga 100 kg), godzina jazdy na rowerze w średnim tempie 20-22 km/h to 436 kcal (waga: 55 kg) lub 727 kcal (waga: 91 kg), bieg z prędkością 12 km/h to wydatek 11,4 kcal na minutę [...]
Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]
[...] skrobia modyfikowana, zagęszczony sok o smaku mango 0,3%, barwnik: karoteny, stabilizator: karagen, aromat, witamina E, tiamina, ryboflawina, witamina B6. Wartości odżywcze 100 g jogurtu dostarczy 77 kcal, w tym: 3,1 g białka 1,4 g tłuszczu (w tym 0,9 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 12,9 g węglowodanów (w tym 12 g cukrów) 0,1 g soli Wzbogacony [...]
Na początku warto wyjaśnić, iż kryterium czy dany związek ma pochodzenie naturalne, czy syntetyczne, ma drugorzędne znaczenie. W ostatnich kilkudziesięciu latach poznaliśmy setki naturalnych trucizn, niektóre są równie skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie [...]
[...] są lepsze zawsze i dla każdego. Zbyt dużo czynników wchodzi tu w grę, by jednoznacznie polecać lub odradzać dane rozwiązania. Do bardzo dobrych form należą: sprinty na 50-100 m, z odpoczynkiem 100-200 m (truchtem lub marszem), powtarzane 5-20 razy, bardziej zaawansowani mogą wybrać odcinki 100-200 m do przyspieszeń, stacje, obwody z ciężarami [...]
W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie. Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]
[...] Ponadto w stałej suplementacji warto mieć magnez (kilkaset mg dziennie), potas (kilkaset mg dziennie), w okresie ciężkich treningów i przy ryzyku infekcji witaminę C (500-1000 mg dziennie). Od czasu do czasu warto sięgnąć po adaptogeny np. tribulus terrestris, ashwagandhę czy różeniec górski (rhodiola rosea). Referencje: Kurosawa Y. Creatine [...]
W poniższym artykule przedstawię opis przypadku modelowej kobiety w wieku ponad 20 lat, która chce pozbyć się tkanki tłuszczowej. Z przedstawionych szczegółów mam zamiar wyciągnąć ogólne wnioski, które znajdą zastosowanie u każdej osoby chcącej pozbywać się nadmiarowej tkanki tłuszczowej, niezależnie jakiej jest płci, w jakim wieku, czy jest [...]
[...] izomeryzowany w obecności wodorotlenku wapnia do postaci D-tagatozy, a z powstałej mieszaniny w wyniku krystalizacji otrzymuje się oczyszczoną tagatozę. Wartość odżywcza: 100 g tagatozy dostarczy 150 kcal Plusy: smakiem idealnie przypomina cukier, fermentuje oraz karmelizuje się, można upiec z jej udziałem ciasto drożdżowe - pieczone dłużej, [...]
[...] mlecznych dziennie, ryzyko wystąpienia syndromu metabolicznego było mniejsze o 13% przy spożywaniu jednej, dodatkowej porcji 200 g mleka dziennie, jedzenie jogurtów (100 g dziennie) zmniejszało ryzyko wystąpienia syndromu metabolicznego o 18%, jedzenie produktów mlecznych było związane z niższym ryzykiem wystąpienia hiperglikemii, [...]
Długość życia jest uwarunkowana rejonem świata, w którym mieszka dana osoba, skażeniem środowiska (powietrza, wody, gleby), nawykami żywieniowymi (stosowaną dietą), odziedziczonymi genami, trybem życia. Na pewne rzeczy mamy wpływ, na inne znikomy (np. polityka energetyczna państwa, wytwarzanie energii z węgla, co powoduje miliony przypadków [...]
[...] zapotrzebowania energetycznego w postaci dodanych cukrów (słodzone napoje, soki itd.). Odpowiada to przybliżonemu średniemu spożyciu dodanych cukrów wynoszącemu około 100–200 g dziennie, przy średnim dziennym spożyciu fruktozy wynoszącym 83,1 g (katastrofalna ilość, biorąc pod uwagę niską dostępność fruktozy w naturalnym środowisku). [...]
[...] i seler), wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, stabilizatory: cytrynian sodu, octany sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu. 100 g tych parówek dostarczy 208 kcal, w tym 16 g tłuszczów, 13 g białka, 2,5 g węglowodanów, w tym 0,8 g cukrów oraz 1,7 g soli. Plusy: duża zawartość mięsa, [...]
Ludzie zachowują się, jakbyśmy nie byli w XXI tylko gdzieś w XIII wieku. Najlepsze diety, najlepsze treningi oraz najskuteczniejsze sposoby na schudnięcie już dawno zostały wymyślone. Ba, nawet dokładnie sprawdzone w badaniach naukowych. Tymczasem ludzie zachowują się tak, jakby chcieli od nowa wymyślać koło lub kolejny raz szukać „św Graala [...]
[...] glikemii, indukuje cykl niekorzystnych zjawisk w ciele. Niestety z roku na rok rośnie spożycie napojów słodzonych. Ilość kalorii dostarczanych z napojów słodzonych oraz 100% soków wzrosła z 242 kcal/dziennie (w latach 1988-1994) do 270 kcal dziennie (w latach 1999-2004). W tym największy wzrost dotyczył napojów słodzonych z 204 do 224 [...]
[...] wydaje się, iż najgroźniejsza jest nadwyżka kaloryczna pochodząca z tłuszczów i węglowodanów (szczególnie glukozy, fruktozy, cukru stołowego, syropu glukozowo-fruktozowego, 100% soków czy miodu) w połączeniu z nieaktywnym trybem życia. Jednak niewielkie ilości fruktozy (np. zawartej w owocach) nie powinna stanowić zagrożenia. Dlaczego? Postaram [...]
Dorian Yates był jednym z masowych potworów lat 90. XX wieku. Jego dzieło kontynuowali Nasser El Sonbaty, Ronnie Coleman, Jay Cutler, Phil Heath, a obecnie w ten trend wpisuje się również Mamdouh „Big Ramy” Elssbiay (zwycięzca Mr. Olympia 2020). Nie wiem, czy te sylwetki są ładne, czy wpisują się w kanon kulturystycznego piękna. To kwestia [...]
[...] nad Rakiem (IARC) na temat szkodliwości alkoholu i wywoływania przez niego różnych rodzajów raka wraz z odpowiednimi badaniami. http://monographs.iarc.fr/ENG/Monographs/vol100E/mono100E-11.pdf Beata Sulikowska, Jacek Manitius „Kwasica metaboliczna” https://podyplomie.pl/wiedza/wielka-interna/1142,kwasica-metaboliczna Skrzydlewska E1. [...]
[...] M, Arslangray Y. Aflatoxins B1, B2, G1, and G2 contamination in ground red peppers commercialized in Sanliurfa, Turkey. Environ Monit Assess. 2015;187(4):184. doi: 10.1007/s10661-015-4402-0. Yogendrarajah P, Jacxsens L, Lachat C, Walpita CN, Kolsteren P, De Saeger S, et al. Public health risk associated with the co-occurrence of mycotoxins [...]